Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  02/02/2011
Data da última atualização:  03/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BABUJIA, L. C.; HUNGRIA, M.; FRANCHINI, J. C.; BROOKES, P. C.
Afiliação:  L. C. BABUJIA, UEL; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; JULIO CEZAR FRANCHINI DOS SANTOS, CNPSO; P. C. BROOKES, Rothamsted Research.
Título:  Microbial biomass and activity at various soil depths in a Brazilian oxisol after two decades of no-tillage and conventional tillage.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Soil Biology and Biochemistry, Oxford, v. 42, n. 12, p. 2174-2181, Dec. 2010.
DOI:  10.1016/j.soilbio.2010.08.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The advantages of no-tillage (NT) over conventional tillage (CT) systems in improving soil quality are generally accepted, resulting from benefits in soil physical, chemical and biological properties. However, most evaluations have only considered surface soil layers (maximum 0?30 cm depth), and values have not been corrected to account for changes in soil bulk density. The objective of this study was to estimate a more realistic contribution of the NT to soil fertility, by evaluating C- and N-related soil parameters at the 0?60 cm depth in a 20-year experiment established on an oxisol in southern Brazil, with a soybean (summer)/wheat (winter) crop succession under NT and CT. At full flowering of the soybean crop, soil samples were collected at depths of 0?5, 5?10, 10?20, 20?30, 30?40, 40?50 and 50?60 cm. For the overall 0?60 cm layer, correcting the values for soil bulk density, NT significantly increased the stocks of C (18%) and N (16%) and microbial biomass C (35%) and N (23%) (MB-C and -N) in comparison to CT. Microbial basal respiration and microbial quotient (qMic) were also significantly increased under NT. When compared with CT, NT resulted in gains of 0.8 Mg C ha?1 yr?1 (67% of which was in the 0?30 cm layer) and 70 kg N ha?1 yr?1 (73% in the 0?30 cm layer). In the 0?5-cm layer, MB-C was 82% higher with NT than with CT; in addition, the 0?30 cm layer accumulated 70% of the MB-C with NT, and 58% with CT. In comparison to CT, the NT system resulted in total inputs of... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biologia do solo; Conservação do solo.
Thesaurus Nal:  Soil biology; Soil conservation.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO31811 - 1UPCAP - PP1195811958
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  15/10/2012
Data da última atualização:  09/11/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, L. A. de; SILVEIRA, S. M. da; KIMURA, M.; SANTOS, V. da S.; JESUS, J. L. de; FIUZA, A. U. R.; CARVALHO, J. L. V. de.
Afiliação:  LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; SORAIA MACHADO DA SILVEIRA, FAMAM; MIEKO KIMURA, UNESP; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; ANTONIO UILIAN REBOUÇAS FIUZA, UFRB; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Evaluation of carotenoid and cyanogen content of cassava chip flour.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. 1 CD-ROM. IUFoST 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Large genetic variation in carotenoid content has been reported to roots of cassava genotypes.Moreover, these pigments have to withstand different processing methods before cassava is consumed.
Palavras-Chave:  Carotenoid; Cianogênio.
Thesagro:  Carotenóide; Mandioca.
Thesaurus NAL:  cassava.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/69795/1/Evaluation-of-carotenoid-and-cyanogen-content-of-cassava-chip-flour.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67904/1/2012-129.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF28964 - 1UPCRA - PP
CTAA11564 - 1UPCRA - PP2012/1292012.00129
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional